VDAB: Dé partner voor jouw werk en opleiding

vdab

VDAB: Jouw partner in werk en opleiding

Als het gaat om werk en opleiding, is er één naam die al decennialang een vertrouwde partner is voor zowel werkzoekenden als werkgevers in België: VDAB. De Vlaamse Dienst voor Arbeidsbemiddeling en Beroepsopleiding (VDAB) speelt een essentiële rol in het bevorderen van de tewerkstelling en het ondersteunen van de beroepsontwikkeling van individuen.

De missie van VDAB is duidelijk: mensen helpen bij het vinden van geschikt werk en hen ondersteunen bij hun loopbaanontwikkeling. Of je nu net afgestudeerd bent, op zoek bent naar een nieuwe uitdaging of je carrière wilt heroriënteren, VDAB biedt een breed scala aan diensten en middelen om je te begeleiden naar succes.

Eén van de belangrijkste pijlers van VDAB is het matchen van werkzoekenden met vacatures die aansluiten bij hun vaardigheden, interesses en ervaring. Met behulp van geavanceerde technologieën en uitgebreide databanken zorgt VDAB ervoor dat werkzoekenden toegang hebben tot actuele vacatures die relevant zijn voor hun profiel. Dit stelt hen in staat om gericht te solliciteren naar banen die passen bij hun capaciteiten.

Maar VDAB biedt meer dan alleen vacatures. Ze bieden ook ondersteuning bij het sollicitatieproces, zoals het opstellen van een cv, het schrijven van sollicitatiebrieven en het voorbereiden van sollicitatiegesprekken. Daarnaast organiseert VDAB regelmatig jobbeurzen, workshops en trainingen om werkzoekenden te helpen bij het ontwikkelen van hun professionele vaardigheden en het vergroten van hun kansen op werk.

Bovendien is VDAB een belangrijke speler op het gebied van opleidingen. Ze bieden een breed scala aan beroepsgerichte opleidingen en bijscholingsprogramma’s om de competenties van werkzoekenden te verbeteren en hen voor te bereiden op de arbeidsmarkt. Of je nu wilt leren in een klaslokaal, via e-learning of via praktijkgerichte stages, VDAB heeft verschillende leermogelijkheden om aan jouw behoeften te voldoen.

Ook werkgevers kunnen rekenen op de expertise van VDAB. Ze bieden ondersteuning bij het vinden van geschikte kandidaten voor openstaande vacatures, waardoor ze tijd en moeite besparen bij het wervingsproces. Daarnaast kunnen werkgevers advies krijgen over personeelsbeleid, subsidies en andere aspecten die verband houden met tewerkstelling.

VDAB is niet alleen een betrouwbare partner voor individuen en werkgevers, maar ook voor de samenleving als geheel. Ze spelen een actieve rol in het bevorderen van inclusie op de arbeidsmarkt door speciale programma’s aan te bieden voor kwetsbare groepen, zoals jongeren zonder diploma of mensen met een arbeidshandicap.

Kortom, VDAB is dé organisatie die je helpt bij alle aspecten van werk en opleiding. Of je nu op zoek bent naar werk, je vaardigheden wilt ontwikkelen of als werkgever ondersteuning nodig hebt, VDAB staat voor je klaar met deskundig advies en praktische hulpmiddelen. Samen werken we aan een sterke en dynamische arbeidsmarkt in Vlaanderen.

 

9 Veelgestelde vragen over VDAB: Aanmelden, Jobaanbiedingen, CV opsturen en meer!

 1. Hoe kan ik me bij VDAB aanmelden?
 2. Wat is de procedure om een jobaanbieding te krijgen via VDAB?
 3. Waar kan ik mijn CV opsturen naar VDAB?
 4. Wat zijn de voordelen van het gebruik van VDAB’s online diensten?
 5. Is er een leeftijdsgrens voor het gebruik van VDAB-diensten?
 6. Welke documenten moet ik verstrekken om me bij VDAB aan te melden?
 7. Kan ik mijn profiel bijwerken op de website van VDAB?
 8. Hoe werkt de sollicitatieprocedure via VDAB precies?
 9. Welke tips en adviezen kunnen studenten krijgen over het zoeken naar banen via VDAB?

Hoe kan ik me bij VDAB aanmelden?

Het aanmelden bij VDAB is eenvoudig en kan op verschillende manieren worden gedaan. Hier zijn de stappen die je kunt volgen om je bij VDAB aan te melden:

 1. Online registratie: Ga naar de officiële website van VDAB (www.vdab.be) en klik op de knop “Mijn loopbaan” bovenaan de pagina. Hier kun je een nieuw account aanmaken door enkele persoonlijke gegevens in te vullen, zoals je naam, adres en contactgegevens.
 2. In persoon: Je kunt ook persoonlijk naar een VDAB-kantoor gaan om je aan te melden. Vind het dichtstbijzijnde kantoor via de locatiezoeker op de website van VDAB en maak een afspraak. Een medewerker zal je begeleiden bij het registratieproces en eventuele vragen beantwoorden.
 3. Telefonisch: Als je liever telefonisch contact opneemt, kun je de klantendienst van VDAB bellen op het nummer 0800 30 700 (gratis nummer). Een medewerker zal je door het registratieproces leiden en eventuele vragen beantwoorden.

Tijdens het registratieproces wordt er mogelijk gevraagd naar aanvullende documenten, zoals een identiteitsbewijs of cv. Zorg ervoor dat je deze bij de hand hebt om het proces soepel te laten verlopen.

Na succesvolle registratie krijg je toegang tot het online platform “Mijn loopbaan” waar je jouw profiel kunt beheren, vacatures kunt zoeken, sollicitaties kunt indienen en toegang hebt tot verschillende diensten en ondersteuning van VDAB.

Het aanmelden bij VDAB is de eerste stap naar het ontdekken van werk- en opleidingsmogelijkheden die bij jou passen. Dus aarzel niet en meld je vandaag nog aan om gebruik te maken van de vele voordelen die VDAB te bieden heeft.

Wat is de procedure om een jobaanbieding te krijgen via VDAB?

Om een jobaanbieding te krijgen via VDAB, volg je best de volgende procedure:

 1. Registratie: Maak een account aan op de VDAB-website. Dit stelt je in staat om toegang te krijgen tot alle beschikbare vacatures en om je profiel te beheren.
 2. Profiel aanmaken: Vul je persoonlijke gegevens in en voeg relevante informatie toe, zoals je opleiding, werkervaring en vaardigheden. Hoe vollediger en nauwkeuriger je profiel is, hoe beter VDAB in staat is om geschikte vacatures aan jou voor te stellen.
 3. Zoek naar vacatures: Gebruik de zoekfunctie op de VDAB-website om vacatures te vinden die aansluiten bij jouw interesses en vaardigheden. Je kunt filters toepassen op basis van locatie, sector, functie en meer om gerichte resultaten te krijgen.
 4. Solliciteren: Kies een vacature die je aanspreekt en waarvoor je denkt gekwalificeerd te zijn. Lees de functiebeschrijving zorgvuldig door en volg de instructies voor het solliciteren. Dit kan variëren van het invullen van een online sollicitatieformulier tot het verzenden van een cv en motivatiebrief.
 5. Opvolging: Nadat je hebt gesolliciteerd, is het belangrijk om de status van jouw sollicitatie op te volgen. Controleer regelmatig jouw account op updates of communicatie van werkgevers. Sommige werkgevers kunnen contact met je opnemen voor verdere stappen in het selectieproces, zoals een telefonisch interview of een persoonlijk gesprek.
 6. Ondersteuning: VDAB biedt ondersteuning gedurende het hele sollicitatieproces. Je kunt bij hen terecht voor advies over cv’s en sollicitatiebrieven, sollicitatietrainingen en workshops om je voor te bereiden op gesprekken.

Het is belangrijk om actief te zijn en regelmatig de VDAB-website te controleren, omdat nieuwe vacatures dagelijks worden toegevoegd. Wees geduldig en blijf gemotiveerd tijdens je zoektocht naar werk via VDAB. Met hun uitgebreide netwerk van werkgevers en middelen staan ze klaar om jou te ondersteunen bij het vinden van een geschikte jobaanbieding.

Waar kan ik mijn CV opsturen naar VDAB?

Bij VDAB kun je gemakkelijk je CV opsturen via hun online platform. Volg deze eenvoudige stappen om je CV in te dienen:

 1. Ga naar de officiële website van VDAB: www.vdab.be.
 2. Klik op de knop “Mijn loopbaan” bovenaan de pagina.
 3. Als je nog geen account hebt, kun je er een aanmaken door op “Maak een account” te klikken en de gevraagde gegevens in te vullen.
 4. Log in op je account met je gebruikersnaam en wachtwoord.
 5. Eenmaal ingelogd, ga je naar het tabblad “Mijn profiel”.
 6. Klik op de optie “CV’s” in het dropdown-menu.
 7. Kies vervolgens voor “Voeg een nieuw cv toe”.
 8. Vul alle vereiste informatie in, zoals persoonlijke gegevens, opleiding, werkervaring en vaardigheden.
 9. Zorg ervoor dat je CV up-to-date is en dat alle relevante informatie correct is ingevuld.
 10. Sla ten slotte je CV op en het wordt automatisch toegevoegd aan jouw profiel.

Door jouw CV naar VDAB te sturen via hun online platform, vergroot je de zichtbaarheid van jouw profiel voor werkgevers die gebruik maken van VDAB om geschikte kandidaten te vinden.

Houd er rekening mee dat VDAB ook andere kanalen biedt om contact met hen op te nemen, zoals telefonisch of persoonlijk bij een van hun kantoren. Deze kanalen kunnen nuttig zijn als je specifieke vragen hebt over het indienen van je CV of als je behoefte hebt aan extra ondersteuning bij het vinden van werk.

Wat zijn de voordelen van het gebruik van VDAB’s online diensten?

Het gebruik van VDAB’s online diensten biedt verschillende voordelen voor zowel werkzoekenden als werkgevers. Hier zijn enkele belangrijke voordelen:

 1. Toegang tot een breed scala aan vacatures: VDAB heeft een uitgebreide database met actuele vacatures in verschillende sectoren en regio’s. Door gebruik te maken van de online diensten van VDAB, kunnen werkzoekenden gemakkelijk toegang krijgen tot een breed scala aan vacatures die relevant zijn voor hun profiel.
 2. Gerichte matching: Dankzij geavanceerde technologieën en uitgebreide databanken kan VDAB werkzoekenden matchen met vacatures die aansluiten bij hun vaardigheden, interesses en ervaring. Dit vergroot de kans op het vinden van een baan die echt past bij hun capaciteiten.
 3. Ondersteuning bij het sollicitatieproces: VDAB biedt online tools en resources om werkzoekenden te helpen bij het sollicitatieproces. Ze kunnen hulp krijgen bij het opstellen van een cv, het schrijven van sollicitatiebrieven en het voorbereiden van sollicitatiegesprekken. Dit helpt hen om zich goed voor te bereiden en zich te onderscheiden tijdens het sollicitatieproces.
 4. Online trainingen en opleidingen: VDAB biedt online leermogelijkheden, zoals e-learning modules, waarmee werkzoekenden hun vaardigheden kunnen verbeteren en nieuwe competenties kunnen ontwikkelen. Dit stelt hen in staat om zichzelf verder te ontwikkelen en hun kansen op de arbeidsmarkt te vergroten.
 5. Tijdbesparend voor werkgevers: Voor werkgevers biedt het gebruik van VDAB’s online diensten een efficiënte manier om geschikte kandidaten te vinden. Ze kunnen vacatures plaatsen, cv’s bekijken en sollicitaties beheren via het online platform van VDAB. Dit bespaart tijd en moeite bij het wervingsproces.
 6. Advies en ondersteuning: Naast het matchen van werkzoekenden met vacatures, biedt VDAB online advies en ondersteuning op verschillende gebieden, zoals loopbaanbegeleiding, subsidies voor opleidingen en personeelsbeleid. Dit helpt werkzoekenden en werkgevers om weloverwogen beslissingen te nemen en succesvol te zijn in hun carrière of personeelsbeleid.

Kortom, het gebruik van VDAB’s online diensten biedt gemak, toegang tot een breed scala aan vacatures, ondersteuning bij het sollicitatieproces en mogelijkheden voor professionele ontwikkeling. Het is een waardevol hulpmiddel voor zowel werkzoekenden als werkgevers in België.

Is er een leeftijdsgrens voor het gebruik van VDAB-diensten?

Nee, er is geen leeftijdsgrens voor het gebruik van VDAB-diensten. VDAB staat open voor alle werkzoekenden, ongeacht hun leeftijd. Of je nu net bent afgestudeerd, midden in je carrière zit of op latere leeftijd op zoek bent naar werk of opleidingsmogelijkheden, VDAB biedt ondersteuning en begeleiding voor iedereen die hulp nodig heeft bij het vinden van geschikt werk of het ontwikkelen van hun vaardigheden.

VDAB heeft specifieke programma’s en diensten die zijn afgestemd op de behoeften van verschillende doelgroepen, zoals jongeren zonder diploma, langdurig werklozen, personen met een arbeidshandicap en oudere werkzoekenden. Deze programma’s zijn bedoeld om hen te helpen bij het overwinnen van specifieke uitdagingen en hen te begeleiden naar duurzame tewerkstelling.

Ongeacht je leeftijd kun je dus rekenen op de expertise en ondersteuning van VDAB om jouw carrièredoelen te bereiken en jouw kansen op de arbeidsmarkt te vergroten.

Welke documenten moet ik verstrekken om me bij VDAB aan te melden?

Om je bij VDAB aan te melden, zijn er enkele documenten die je moet verstrekken. Hier volgt een lijst van de belangrijkste documenten die nodig kunnen zijn:

 1. Identiteitsbewijs: Een geldig identiteitsbewijs, zoals een identiteitskaart, paspoort of verblijfsvergunning.
 2. Rijksregisternummer: Je rijksregisternummer is een uniek identificatienummer dat wordt gebruikt in België. Dit nummer is nodig om je persoonlijke gegevens te verifiëren en toegang te krijgen tot de diensten van VDAB.
 3. CV: Een bijgewerkt curriculum vitae waarin je werkervaring, opleiding en relevante vaardigheden worden vermeld.
 4. Diploma’s en certificaten: Eventuele diploma’s, certificaten of getuigschriften die je hebt behaald en relevant zijn voor de functie(s) waarin je geïnteresseerd bent.
 5. Werkervaringsbewijzen: Indien van toepassing, bewijs van eerdere werkervaring in de vorm van werkattesten, contracten of andere documentatie.
 6. Motivatiebrief: Een motivatiebrief waarin je uitlegt waarom je geïnteresseerd bent in bepaalde vacatures of opleidingen en wat jouw sterke punten zijn.
 7. Eventuele andere relevante documenten: Afhankelijk van jouw specifieke situatie kunnen er aanvullende documenten vereist zijn, zoals een medisch attest (bijvoorbeeld voor mensen met een arbeidshandicap) of bewijs van inschrijving bij een opleidingsinstelling.

Het is belangrijk om te weten dat de vereiste documenten kunnen variëren afhankelijk van het specifieke programma of de dienst waarvoor je je aanmeldt bij VDAB. Het is raadzaam om de website van VDAB te raadplegen of contact op te nemen met hun klantenservice voor specifieke informatie over welke documenten nodig zijn voor jouw aanmelding.

Kan ik mijn profiel bijwerken op de website van VDAB?

Ja, je kunt je profiel bijwerken op de website van VDAB. Het bijwerken van je profiel is een belangrijke stap om ervoor te zorgen dat werkgevers en recruiters de meest recente informatie over jou hebben. Hier is hoe je dat kunt doen:

 1. Ga naar de website van VDAB (www.vdab.be) en log in op je account. Als je nog geen account hebt, kun je er eenvoudig een aanmaken.
 2. Eenmaal ingelogd, zoek je naar de optie “Mijn VDAB” of “Mijn profiel” op de website. Dit kan zich bevinden in het menu of in een persoonlijk dashboard.
 3. Klik op “Mijn profiel” om toegang te krijgen tot jouw persoonlijke gegevens.
 4. Hier kun je verschillende secties vinden waarin je jouw persoonlijke gegevens kunt bijwerken, zoals contactinformatie, werkervaring, opleiding en vaardigheden.
 5. Neem de tijd om elke sectie zorgvuldig door te nemen en eventuele wijzigingen aan te brengen die nodig zijn. Zorg ervoor dat alle informatie up-to-date en accuraat is.
 6. Vergeet niet om ook jouw voorkeuren voor vacatures in te stellen, zodat VDAB relevante vacatures kan tonen die passen bij jouw interesses en vaardigheden.
 7. Nadat je alle gewenste wijzigingen hebt aangebracht, vergeet dan niet om op ‘Opslaan’ of ‘Bijwerken’ te klikken om de wijzigingen op te slaan.

Door regelmatig jouw profiel bij te werken, vergroot je de kans dat werkgevers je kunnen vinden en benaderen voor passende vacatures. Het is ook een goed idee om regelmatig door de website van VDAB te bladeren om op de hoogte te blijven van nieuwe vacatures, opleidingen en andere nuttige informatie die jou kan helpen bij jouw carrièreontwikkeling.

Hoe werkt de sollicitatieprocedure via VDAB precies?

De sollicitatieprocedure via VDAB is ontworpen om het proces voor zowel werkzoekenden als werkgevers zo efficiënt en effectief mogelijk te maken. Hier is een overzicht van hoe de sollicitatieprocedure via VDAB doorgaans verloopt:

 1. Registratie: Om toegang te krijgen tot de diensten van VDAB, moet je je eerst registreren op hun website. Dit kan eenvoudig worden gedaan door een account aan te maken en je persoonlijke gegevens in te vullen.
 2. Profiel aanmaken: Nadat je bent geregistreerd, wordt het sterk aanbevolen om een volledig profiel aan te maken op de website van VDAB. Hier kun je informatie toevoegen over je opleiding, werkervaring, vaardigheden en interesses. Dit helpt VDAB om vacatures te matchen die passen bij jouw profiel.
 3. Vacatures zoeken: Met je profiel ingesteld, kun je beginnen met het zoeken naar vacatures die aansluiten bij jouw interesses en vaardigheden. Je kunt gebruikmaken van verschillende zoekfilters om de resultaten te verfijnen en vacatures vinden die relevant zijn voor jouw situatie.
 4. Solliciteren: Zodra je een interessante vacature hebt gevonden, kun je direct solliciteren via de website van VDAB. Je wordt gevraagd om een motivatiebrief en cv toe te voegen aan je sollicitatie. Het is belangrijk om ervoor te zorgen dat jouw cv up-to-date is en goed aansluit bij de vereisten van de functie.
 5. Opvolging: Nadat je hebt gesolliciteerd, wordt jouw sollicitatie doorgestuurd naar de werkgever. VDAB houdt je op de hoogte van de status van jouw sollicitatie en eventuele verdere stappen die je moet nemen. Het is mogelijk dat je wordt uitgenodigd voor een sollicitatiegesprek of dat er om aanvullende documenten wordt gevraagd.

Het is belangrijk op te merken dat de specifieke procedures kunnen variëren, afhankelijk van de werkgever en de vacature. Sommige werkgevers hanteren hun eigen sollicitatieprocedures, terwijl anderen gebruikmaken van het platform van VDAB om sollicitaties te ontvangen en te beheren.

VDAB biedt ook ondersteuning en begeleiding gedurende het hele sollicitatieproces. Ze kunnen advies geven over het opstellen van een cv, het schrijven van een motivatiebrief en het voorbereiden van een sollicitatiegesprek. Daarnaast organiseren ze regelmatig workshops en trainingen om jouw kansen op succes te vergroten.

Kortom, VDAB maakt het gemakkelijk voor werkzoekenden om vacatures te vinden en te solliciteren naar passende functies. Ze zorgen voor een gestroomlijnd proces en bieden ondersteuning bij elke stap van de sollicitatieprocedure.

Welke tips en adviezen kunnen studenten krijgen over het zoeken naar banen via VDAB?

Voor studenten die op zoek zijn naar banen via VDAB, zijn er verschillende tips en adviezen die hen kunnen helpen bij het succesvol navigeren door het platform en het vinden van geschikte kansen. Hier zijn enkele belangrijke tips:

 1. Maak een profiel aan: Registreer je op de VDAB-website en maak een persoonlijk profiel aan. Dit stelt je in staat om toegang te krijgen tot relevante vacatures, gepersonaliseerde jobaanbevelingen te ontvangen en je cv online te beheren.
 2. Verrijk je profiel: Vul je profiel zo volledig mogelijk in met relevante informatie over je opleiding, vaardigheden, werkervaring en interesses. Dit helpt VDAB om beter passende vacatures aan jou voor te stellen.
 3. Gebruik trefwoorden: Maak gebruik van trefwoorden bij het zoeken naar banen op VDAB. Denk na over de specifieke functies, sectoren of vaardigheden waarin je geïnteresseerd bent en voeg deze toe aan je zoekopdracht om gerichtere resultaten te krijgen.
 4. Houd de vacaturebank in de gaten: Controleer regelmatig de vacaturebank van VDAB om op de hoogte te blijven van nieuwe kansen. Vacatures worden continu bijgewerkt, dus zorg ervoor dat je regelmatig checkt om geen interessante mogelijkheden te missen.
 5. Pas filters toe: Maak gebruik van de filters op VDAB om je zoekresultaten te verfijnen op basis van criteria zoals locatie, type contract (voltijds, deeltijds, interim, etc.), ervaringsniveau en meer. Dit helpt je om vacatures te vinden die beter aansluiten bij jouw voorkeuren.
 6. Lees de vacaturebeschrijving zorgvuldig: Neem de tijd om elke vacaturebeschrijving zorgvuldig door te lezen voordat je solliciteert. Let op vereisten, verantwoordelijkheden en andere relevante informatie om ervoor te zorgen dat de functie overeenkomt met jouw profiel en interesses.
 7. Bereid je cv voor: Zorg ervoor dat je een up-to-date cv hebt dat relevant is voor de functies waarin je geïnteresseerd bent. Pas je cv aan op basis van elke specifieke vacature waarop je solliciteert om de relevantie te vergroten.
 8. Maak gebruik van VDAB’s begeleiding: VDAB biedt ondersteuning bij het sollicitatieproces, zoals het opstellen van een cv en sollicitatiebrieven, en het voorbereiden van sollicitatiegesprekken. Maak gebruik van deze diensten om je kansen op succes te vergroten.
 9. Blijf leren: Overweeg om beroepsgerichte opleidingen of bijscholingsprogramma’s te volgen via VDAB om je vaardigheden verder te ontwikkelen en jouw kansen op werk te vergroten.
 10. Wees proactief: Naast het reageren op bestaande vacatures, wees ook proactief in het benaderen van werkgevers of bedrijven waarin je geïnteresseerd bent. Stuur een open sollicitatie of neem contact op om je interesse te tonen.

Door deze tips en adviezen toe te passen, kunnen studenten hun kansen vergroten bij het zoeken naar banen via VDAB. Het is belangrijk om geduldig te zijn en actief betrokken te blijven bij het proces. Succes!

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Time limit exceeded. Please complete the captcha once again.